Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ

Εξαιρετικά σπάταλα από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας είναι τα ελληνικά κτίρια, τα οποία απορροφούν το ένα τρίτο της ενέργειας που καταναλώνεται ετησίως στη χώρα και εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα το 45% του συνολικού διοξειδίου του άνθρακα. Το γεγονός έχει σοβαρές συνέπειες στην οικονομία των νοικοκυριών, δηλαδή στην τσέπη των πολιτών. H εξοικονόμηση στα παλιά κτίρια μπορεί να φθάσει το 30%-40% και στα νέα κτίρια ως και 90% συνολικά, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δομούνται όλο και περισσότερα οικολογικά σπίτια, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η νέα Κοινοτική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ενεργειακής ταυτότητας των κτιρίων είναι υποχρεωτική από τις αρχές του 2006 και η χώρα μας κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Βιοκλιματικά κτίρια είναι τα κτίρια αυτά που δημιουργούν συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.

Οι βιοκλιματικές εφαρμογές που θα εντάσσονται σε όλα τα νέα κτίρια είναι :
  1. Φωτοβολταικά συστήματα.
  2. Χωροθέτηση προσανατολισμός.
  3. Ηλιοπροστασία - σκίαση.
  4. Φυσικός αερισμός.
  5. Φυσικός δροσισμός.
  6. Εξαερισμός με αισθητήρες CO2.
  7. Οικολογικά υλικά.
  8. Αυτόματο σύστημα ελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ("έξυπνο" κτίριο ή smart home).
  9. Πράσινα δώματα.
  10. Υψηλή φύτευση.
  11. Διαχείριση ομβρίων υδάτων.
  12. Ξύλινες κατασκευές.
  13. Κατάλληλη μόνωση.

Εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι το αυτόματο σύστημα ελέγχου είναι ο συνδετικός κρίκος, γιατί είναι το μόνο που μπορεί να συνδυάσει αυτόματα όλες τις κτιριακές λειτουργίες.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένους μηχανικούς (αρχιτέκτονες μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς,κτλ.).

Απαραίτητο δε σε κάθε μελέτη - προδιαγραφή νέου κτιρίου να υπάρχει πρόβλεψη ενός αυτόματου συστήματος ελέγχου σχεδιασμένο από εξειδικευμένους ηλεκτρολόγους μηχανικούς.

Επομένως, όλοι μας μπορούμε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις, με την βοήθεια μηχανικών, στις κατοικίες μας, οι οποίες θα αποσβεστούν σύντομα προς όφελος της τσέπης μας και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: