Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

"ΕΞΥΠΝΑ" ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ instabus EIB (ΕΙΒ/KNX)

Σήμερα οι σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, θα πρέπει να μπορούν να προσαρμόζονται εύκολα και ευέλικτα στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις μας.




  • Οι λειτουργίες του κτιρίου να πραγματοποιούνται εκτός από τα τοπικά σημεία ελέγχου και με κεντρικές εντολές, δηλαδή με το πλήκτρο ενός μπουτόν να ανάβουν ή να σβήνουν όλα τα φωτιστικά ή κάποια που έχουν ξεχαστεί αναμμένα, να ανεβαίνουν ή να κατεβαίνουν όλα τα ηλεκτρικά ρολλά , να ενεργοποιείται ή να απενεργοποιείται ο συναγερμός, να τίθεται η θερμοκρασία σε κατάσταση άνεσης ή αναμονής ή σε προστασία από παγετό και να ενεργοποιείται ή να απενεργοποιείται η προσομοίωση ανθρώπινης παρουσίας στο χώρο.
  • Ρύθμιση της έντασης του φωτισμού όλων των χώρων, με επιτόπου χειρισμό και με τηλεχειρισμό.
  • Με την ανθρώπινη παρουσία σε ένα χώρο να επιτυγχάνεται ανίχνευση με αποτέλεσμα την προσαρμογή του χώρου, δηλαδή να πραγματοποιείται ένας έλεγχος για τον απαραίτητο φωτισμό για την εργασία του ατόμου στον χώρο και να ενεργοποιείται η θέρμανση ή η ψύξη του χώρου.
  • Να ελέγχεται η διαρροή αερίου ή νερού ή η στάθμη του πετρελαίου και να στέλνεται ειδοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Να δίνονται ενδείξεις θερμοκρασίας κατά όροφο ή κατά χώρο και να παρέχεται η δυνατότητα αυξομείωσης της θέρμανσης ή της ψύξης από ένα ή περισσότερα σημεία , καθώς και ο έλεγχος της από μια μονάδα καιρικής καταγραφής. Ένδειξη της επιθυμητής θερμοκρασίας και της πραγματικής θερμοκρασίας των παιδικών δωματίων από το δωμάτιο των γονιών.
  • Φωτεινή ένδειξη προσανατολισμού των διακοπτών.
  • Σε περίπτωση ανάγκης ενεργοποίησης όλου του εσωτερικού ή και εξωτερικού φωτισμού από ένα μπουτόν (εντολή πανικού) είτε από το σύστημα ασφαλείας.
  • Φεύγοντας απενεργοποίηση όλων των ηλεκτρικών συσκευών που δεν χρειάζονται.
  • Ακουστική ειδοποίηση από κάθε μπάνιο σε όλο το σπίτι σε περίπτωση ανάγκης.
  • Δυνατότητα αλλαγών και διαφορετικών συνθηκών χρήσης της ηλεκτρικής εγκατάστασης όταν χρειαστούν χωρίς μερεμέτια.
  • Υλικά από επώνυμες εταιρίες για σίγουρη και απροβλημάτιστη διάρκεια ζωής της ηλεκτρικής εγκατάστασης και όχι αμφίβολες ειδικές «πατέντες».
  • Δυνατότητα συγκεκριμένης λειτουργίας της εγκατάστασης σε περίπτωση διακοπής και επαναφοράς της τάσεως από το δίκτυο της ΔΕΗ.
  • Να γίνεται εκμετάλλευση ήπιων μορφών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας. Η τεχνολογία EIB/KNX δίνει τη δυνατότητα για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του ελέγχου του κλιματισμού, του φωτισμού, της εξομάλυνσης των φορτίων αιχμής. (Η νέα Κοινοτική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ενεργειακής ταυτότητας των κτιρίων είναι υποχρεωτική από τις αρχές του 2006).
  • Να γίνονται όλα όσα αναφέρθηκαν, με όσο γίνεται λιγότερους διακόπτες.



Παρουσίαση σημείων ελέγχου, με χρησιμοποίηση : α) 8 διακοπτών συμβατικής εγκατάστασης και β) διακόπτης τεχνικής ΕΙΒ/ΚΝΧ, που ουσιαστικά προσφέρει ακόμη περισσότερες λειτουργίες λόγω της οθόνης πληροφοριών και του θερμοστάτη που διαθέτει (σημαντική μείωση του διακοπτικού υλικού).

Όλες οι παραπάνω εφαρμογές είναι δυνατόν να εκτελεστούν τοπικά μέσω διακοπτικού υλικού, οθόνες LCD, οθόνες αφής αλλά και από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μέσω του internet, κινητού τηλεφώνου, PDA.

Η τεχνολογία EIB/KNX επιτρέπει την πλήρη συνεργασία συσκευών instabus EIB διαφορετικών κατασκευαστών (JUNG, SIEMENS, BERKER, GIRA, MERTEN, ABB, HAGER, THEBEN, κλπ.), δίνοντας την ευχέρεια της αντικατάστασης ενός υλικού με ισοδύναμο άλλου κατασκευαστή.
Δίνει την δυνατότητα επικοινωνίας με τα περισσότερα συστήματα ελέγχου που χρησιμοποιούνται σε κτίρια όπως για την διαχείριση της θέρμανσης, του κλιματισμού, της πυρανίχνευσης, του συστήματος ασφαλείας, ή του κλειστού κυκλώματος CCTV.
Έχει αποδειχθεί ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η τεχνολογία EIB/KNX καταλήγει να είναι φθηνότερη από τα συμβατικά συστήματα. Όσο πιο αυξημένες απαιτήσεις καλείται να εκπληρώσει μια ηλεκτρική εγκατάσταση, τόσο συντομότερα αποσβένεται η διαφορά κόστους. Επί πλέον, η τεχνολογία αυτή δίνει πρόσθετη αξία σε ένα κτίριο για τους χρήστες ή τους αγοραστές του.

Για όλες αυτές τις απαιτήσεις η τεχνολογία EIB/KNX (European Installation Bus) αποτελεί την ιδανική λύση .Στην Ελλάδα η τεχνολογία αυτή μέχρι σήμερα έχει εφαρμοσθεί σε εκατοντάδες κτίρια στα οποία έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν χιλιάδες συσκευές instabus EIB.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Σεσσέ,
Το σπίτι μου έχει ήδη κατασκευαστεί με τη μέθοδο instabus με υλικά της εταιρείας Siemens.
Πρίν λίγες μέρες ήρθα σε επαφή με τον τεχνικό που μου το προγραμμάτισε, ο οποίος ήταν και ηλεκτρολόγος που ανέλαβε την κατασκευή, και του ζήτησα να έχω την δυνατότητα να ελέγχω την εγκατάσταση από το internet.
Μου απάντησε ότι δέν γίνεται αυτό, διότι η εγκατάσταση δεν υποστηρίζει αυτή την δυνατότητα, και για να πραγματοποιηθεί πρέπει να γίνουν κάποιες μετατροπές.
Μπορώ να έχω την άποψη σας και αν είναι δυνατόν να μου προτείνετε λύσεις;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Θωμάς Λουμίτης

SMART-BUILDINGS είπε...

Κύριε Λουμίτη, θα ήθελα να σας ζητήσω συγνώμη για την καθυστέρηση επικοινωνίας αλλά έλειπα στην Γερμανία για επαγγελματικούς λόγους.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η τεχνολογία EIB/KNX σας επιτρέπει την διαχείριση του κτιρίου σας απομακρυσμένα μέσω διαδικτύου και όλες οι εταιρείες που κατασκευάζουν υλικά instabus EIB έχουν κάτι αντίστοιχο.
Αυτό που δεν γνωρίζω είναι πως έχει πραγματοποιηθεί η ηλεκτρική σας εγκατάσταση.
Η λύση που μπορώ να σας προτείνω είναι να πάρετε την γνώμη και από κάποιον άλλο τεχνικό, στο οποίο μπορώ να συμβάλλω και εγώ εάν το επιθυμείτε κλείνοντας ένα ραντεβού στην εταιρεία μας.
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Σεσσές